понеделник, септември 23Актуални новини от София

Греяно вино в умерени количества е полезно за здравето

Греяното вино по традиция се пийва през
зимата, най-вече около Коледа и Нова година. Но освен наслада за небцето и
празник за душата, напитката носи и редица ползи за здравето, предаде БТА,
цитирайки „Дейли стар“.

Според някои експерти ключът към
дълголетие се крие именно в чашата греяно вино. Специалистите обаче напомнят,
че напитката трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол
и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Какви ползи за здравето крият съставките
на греяното вино?

Червено вино

Червеното вино – ключов компонент на
напитката, има куп полезни характеристики, свързани с дълголетието. Изследване
дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от
ранна смърт.

На какво се дължи благоприятният ефект на
виното? На съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те
допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за
намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания.

На особена слава се радва полифенолът
ресвератрол, който според проучвания понижава нивата на глюкозата при пациенти
с диабет тип 2 и дори има потенциални противоракови свойства.

Канела

Канелата, която придава специфичните вкус
и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната
подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за
предпазване и контролиране на болестта диабет.

Канелата също изобилства от антиоксиданти,
които предпазват тялото от увреждания, водещи до стареене.

Подправката е известна и с
противовъзпалителния си ефект, който помага на тялото да се бори с инфекции и
да възстановява тъканите си.

Карамфил

Карамфилът – друга ароматна подправка в
греяното вино, притежава антимикробен ефект, стимулира имунната система и
подпомага храносмилането. Освен тези ползи, на карамфила се приписват и
противоракови свойства. Смята се също, че подправката може да допринесе за
контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.