петък, април 19Актуални новини от София

Български филм получи приз от кинофестивала в Сараево

Новият филм на режисьора Стефан Командарев „Посоки“ спечели първата си международна награда на филмовия фестивал в Сараево. Там филмът взе Специална награда на журито за целия актьорски състав на филма за изключително художествено постижение. Ирини Жамбонас и Асен Блатечки получиха наградата от името на всички актьори в лентата.

По-рано филмът беше избран на специалната селекция на 70-тото издание на Международния фестивал в Кан. Режисьорът и съсценарист на лентата Стефан Командарев коментира, че филмът ще се излъчи пред българска публика в началото на следващата година.

„Щастливи сме от тази награда, а следващите спирки на филма са фестивалите в Торонто, Бусан, Хайфа, Варшава, Люксембург, Гент, Талин и други. Планираме да го представим на българската публика в началото на следващата година“, коментира Командарев.

Филмът проследява историите на шест софийски таксита и историите на техните шофьори, повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Редуват се както драматични, така и комични епизоди из нощна София.

Във филма ще видим актьорите Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Васил Василев – Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгиев – Геро, Иван Бърнев, Стефка Янорова, Николай Урумов и др.

Сценарият е дело на Симеон Венциславов и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, монтажът е на Нина Алтъпармакова, художник на филма е Мария Койчева. Продуценти на филма са Стефан Командарев и Катя Тричкова.

Сред по-ранните филми на Стефан Командарев са „Чистилището“ с участието на Асен Блатечки и Ованес Торосян и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ с участието на Ники Манойлович и Христо Мутафчиев.

„Посоки“ е подкрепен от: Българската национална телевизия, Национален филмов Център, Регионален филмов фонд MDM – Германия, Евроимаж, Македонската филмова агенция и др.

Снимки: Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *