събота, февруари 16Актуални новини от София

Още един български филм с награда „Златен леопард“

След „Безбог“ на Ралица Петрова, който се поздрави с голямата награда в международния конкурс миналия август, фестивалът в швейцарския град Локарно (един от най-старите и реномирани в Европа, сега приключи неговото 70-о юбилейно издание) награди със „Златен леопард“ още един български дебют.

„3/4“ е първият пълнометражен игрален филм на Илиян Метев, който преди няколко години направи впечатление в Кан с документалния „Последната линейка на София“. Режисьорът живее от дълги години (1989 г.) в чужбина, но в темите и героите на филмите си продължава да се връща постоянно към България.

Филмът му е копродукция с Германия и бе отличен със „Златен леопард“ в раздела „Кино на настоящето“, където претендентите могат да участват само с първия или втория филм в кариерата си. Състезаваха се 16 продукции на млади режисьори от цял свят, а председател на журито бе египетският творец Юсри Насрала. В международния конкурс този път триумфира китайският документален филм „Г-жа Фанг“.

36-годишният Илиян Метев е разказал епизод от историята на едно едновременно сплотено и нестабилно семейство: баща и две деца. Посветил е на проекта пет години, завършил го е окончателно едва десет дни преди световната му премиера на 6 август в Локарно. Следва опита си от документалното кино и отново работи не с професионални актьори, а с натуршчици – Мила Михова (дъщерята) наистина е пианистка, както и Симона Генкова – учителка по пиано. Тодор Велчев (бащата) е съвсем реален университетски преподавател, който и тази есен ще учи студентите на астрофизика и космология, а Александър Куртенков – докторант в неговата катедра. 3/4 е популярен музикален размер – едно силно и две слаби времена. Самият Илиян Метев има минало на музикант – свирил е на цигулка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *