сряда, юли 8Актуални новини от София

Фандъкова призна за забавяне при прочистването на опасните дървета в София

Груби спекулации са причина за забавяне с половин година на дейностите по прочистване на опасните дървета в Борисовата градина, каза в интервю за БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Коментарът й дойде след пореден инцидент с паднало дърво, при който вчера загина мъж.

Фандъкова обясни, че заради подозренията за готвена сеч в Борисовата градина, които не отговаряли на истината, маркирането на опасните дървета ще започне чак сега. Кметът подчерта, че това ще стане максимална прозрачно, като за целта маркировката ще стои един месец, за да може, ако има подозрения, че ще се режат здрави растения, да се реагира.

Йорданка Фандъкова каза още, че непрекъснато се прочистват опасните дървета и клони в София, като през този и следващият месец тези дейности ще продължат. За дърветата край натоварени булеварди, училища, детски гради и най-оживените паркови алеи ще се прави и инспекция със специален апарат, който дава подробни данни за тяхното състояние. Кметът на София помоли и хората да подават сигнали за опасни дървета.

В отговор на въпрос, Йорданка Фандъкова обяви, че проектът за разширение на околовръстния път на София от квартал „Младост“ до подхода към магистрала „Тракия“ е даден за съгласуване пред последната нужна инстанция. „Имам уверенията на Агенция „Пътна инфраструктура“ и лично премиерът Бойко Борисов, че ще се намери финансиране и работата ще започне в най-скоро време“, допълни кметът на София.

Коментирайки надигането на асфалта на бул. „Черни връх“, след проливния дъжд в понеделник, Фандъкова обяви, че и там е имало спекулации, че причината е некачествения ремонт. Тя уточни, че проблемът идва от запушване на шахта и това е станало в стария участък на булеварда.

Отговаряйки на въпрос за ремонтите в София, Фандъкова специално се извини на жителите на квартал „Овча купел“, който заради изграждането на продължението на метрото и обновяване на основни пътни артерии е трудно достъпен. Тя пое ангажимент бул. „Овча купел“ да бъде отворен за движение до 15 септември.

Ремонтът на бул. „Прага“ ще приключи към края на август. Кметът на София подчерта, че най-сериозният подобен проект в столицата е бул. „Дондуков“, като повтори, че участъкът между Министерски съвет и ул. „Раковски“ ще бъде пуснат в средата на септември. От средата на септември до края на октомври пък ще се затвори отсечката между ул. „Раковски“ и булевард „Васил Левски“, с което цялостният ремонт на „Дондуков“ ще приключи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *