понеделник, май 27Актуални новини от София

78 млн. лв. трябват за разширяване на околовръстния път до магистрала Тракия

Ако се намерят 78 млн. лева за период от две години и половина може да бъде решен проблемът по един от най-натоварените пътни участници в столицата – Околовръстното шосе от „Младост-4“ до разклона за автомагистрала „Тракия“. Това се посочва в писмен отговор на регионалния министър Николай Нанков до депутати от ГЕРБ.

„По възлагане на Столична община за трасето на Софийски околовръстен път в разглеждания участък („Младост-4“-АМ „Тракия“) е изработен идеен проект, който през 2016 г. е представен в Агенция „Пътна инфраструктура“ за съгласуване. Поради констатирани пропуски и неточности в проектната документация, Агенцията изиска от Столична община разработката да бъде коригирана и допълнена. Към момента идейният проект е на етап съгласуване с експлоатационните дружества, след което следва отново да бъде представен в Агенция за съгласуване“, пише Нанков на депутатите.

Министърът посочва още, че процедурите за избор на изпълнители, може да стартират през 2018 г., но само при следните условия: съгласуван идеен проект с отразени коментари, финализирана процедура по придобиване на нужните за строителство терени и не на последно място – осигурено финансиране, каквото липсва. Николай Нанков допълва, че при осигурен бюджет от поне 78 млн. лева, строителството на отсечката може да се извърши и поетапно. От отговора на строителния министър не се разбира, какви са противоречията за отсечката между АПИ и СО.

Строителните дейности по разширяването на Софийското околовръстно шосе стартираха в далечната 2006 г., а отсечката, която свързва “Младост” 4 и АМ “Тракия”, макар и изключително натоварена, продължава да разполага само с по едно пътно платно в двете посоки.

Заради натоварения трафик в тази част на столицата, задръстванията около разклона за Горубляне и Самоков често са километрични. От отговора на министъра се разбира, че разширение на Околовръстното шосе в този му участък, ще може да се очаква едва след края на 2020 г. При това, ако се предвидят пари в бюджета още за 2018 г. Парите за разширението трябва да дойдат от общината или от държавния бюджет, тъй като по европейските фондове, не е предвидено финансиране за този участък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *