понеделник, май 27Актуални новини от София

Два туроператора и хотел искат да настаняват лидерите от Евросъюза в София

Интересът към настаняването в хотел на европейските лидери по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и предвидените за това около половин милион лева е слаб. При изтичането на срока само две туристически агенции и собственикът на хотел „Маринела“ в столичния кв. „Лозенец“ подадоха оферти. Това съобщава в днешния си брой „Капитал Daily“.

С обществената поръчка обаче се покрива само малка част от настаняването на делегатите, които ще пристигнат в София през първата половина на 2018 г. В конкретната поръчка се търси настаняване на министри от страни – членки на ЕС, заедно с един придружител. Това е и единственият хотелски престой, за който България поема разходите. Другите гости сами ще избират и плащат хотелите.

Собственици на хотел „Маринела“ са Вълчо и Маринела Арабаджиеви. Единствено в тяхната оферта, отправена чрез дружеството им „Виктория груп“, е посочен конкретният хотел, в който ще бъдат настанени европейските министри.

Семейство Арабаджиеви купи бившия хотел „Кемпински“ преди две години и половина срещу 42 млн. евро. За миналата година приходите на „Маринела“ са близо 16 млн. лв., а печалбата – 3.4 млн. лв.

„Аргус травел интернешънъл“ е едната от двете туристически агенции, които са подали документи за търга. Неин собственик е 27-годишният Николай Шопов. Агенцията кандидатства за обществената поръчка с оферти за няколко хотела, сред които „Хилтън“ и „София хотел Балкан“. Дружеството има приходи от около 3 млн. лв. и печалба от около 20 хил. лв. за 2016 г.

Последният кандидат е туристическата агенция ОССМО. В съвета на директорите от февруари тази година са сестрите Рая и Десислава Кирови и Станислав Димов. Агенцията е създадена през 1990 г. под името „Фортуна 7“, но го сменя при промяната на собствеността на дружеството. За 2016 г. ОССМО има приходи от 773 хил. лв. и печалба от 33 хил. лв.

Прогнозната стойност на търга е малко над 472 хил. лв. без ДДС. Общият брой нощувки, които обхваща поръчката, е 1808, което означава, че една нощувка ще струва около 260 лв.

Важен критерии в поръчката е, че хотелите, в които ще бъдат настанявани делегатите, трябва да са в радиус от максимум 2 км от НДК, където ще се провеждат почти всички събития от председателството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *