понеделник, май 27Актуални новини от София

Шефът на КЕВР иска и мерки от ЕРП-тата срещу кражбите на ток

Кражбите на ток не могат да бъдат намалени единствено със санкции, те трябва да бъдат намалени и със съответни мерки, които да бъдат предприети от доставчиците на услугата, каза пред журналисти днес на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във връзка с исканията на ЧЕЗ за по-високи санкции за кражбите на електроенергия.

„Прокуратурата не иска отмяна и на четирите члена от правилата за търговия с електроенергия и поради тази причина процесът е в съдебна фаза. Не може комисията да прави промени в един нормативен акт, който в момента се разглежда в съда“, обясни Иванов. Той препоръча на трите електроразпределителни дружества да въведат електромери с дистанционно отчитане и балансови електромери, които да им позволяват своевременно да откриват нарушители и кражби на електроенергия. „В това отношение EVN наистина са постигнали много сериозен напредък. По тази причина при тях технологичните загуби, които ние нормативно сме определили на 8%, са малко около 8,6%, което показва ефекта от това въвеждане и аз препоръчвам този процес да продължи“, отбеляза Иван Иванов.

Има нарушение от страна на EVN и то е санкционирано с максималната предвидена глоба от 1 милион лева, съгласно административно-наказателните разпоредби на Закона за енергетиката, обясни още Иван Иванов във връзка с прекратената процедура за отнемане на лиценза на EVN. „Комисията не намери достатъчно основание за отнемането на лицензията“, допълни Иванов, като подчерта, че наложената на дружеството глоба е максимално високото наказание, съгласно Закона за енергетика.

„Що се касае до другите две дружества – от септември ще започне внимателно анализиране на цялата документация и ще излезем с решения“, отбеляза още председателят на КЕВР и обърна внимание, че обемът от информация е много голям и изисква значителна работа от експертите на комисията. На въпрос дали и за останалите две ЕРП-та ще бъде взето аналогично решение, той отговори: „Не мога да кажа това, защото трите въпроса се разглеждат абсолютно самостоятелно, независимо един от друг, и решенията се вземат след внимателен анализ и изготвяне на мотиви към него“.

Иван Иванов припомни, че глобите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про също са били на стойност 1 милион лева. „EVN обжалва пред административния съд-Пловдив наложената глоба. Тя беше потвърдена на първа инстанция, впоследствие се обжалва и беше потвърдена и на втора. В края на миналата година зам.-окръжният прокурор на Пловдив поиска възобновяване на делото. На 1 август тази година Административен съд-Пловдив отказа възобновяване и потвърди окончателно, че глобата от 1 милиона лева влиза в държавния бюджет на Република България“, обясни Иванов. От думите му стана ясно също, че до момента единствено EVN от трите електроразпределителни дружества е изпратило официално писмо до комисията, в което уведомява за сключено извънсъдебно решение с НЕД да върне прихванатите вземания.

Процедурата за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества започна през пролетта на 2014 г., когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до влошаване на нейното състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *