понеделник, май 27Актуални новини от София

Откриха приют за жертви на трафик в София

Приют и кризисен център за жертви на трафик на хора са открити в София, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора. Приютът е за временно настаняване, закрила и помощ на пълнолетни жертви на трафик на хора, а другата е кризисен център за деца. Това са първите такива услуги в София.

Според комисията новите услуги предоставят възможност за настаняване на възрастни и деца непосредствено след завръщането им в страната при случаи на трансграничен трафик или при необходимост в случаите на вътрешен трафик. Ще им се оказва психологическа, социална, медицинска и правна помощ, съдействие и закрила. На настанените ще се предоставят пари за храна, ще им се осигуряват лекарства. Има възможност и за осигуряване на преводач, когато не владеят български. Ще се търсят и начини за възмездяването им чрез разследване на престъплението и наказване на извършителите.

Двата приюта се намират в специално наети за целта къщи, в които пострадалите могат да бъдат настанени за определен период от време, за да бъдат в защитена и безопасна среда. И двете къщи са с капацитет по 10 места.

Услугите се финансират от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, като за тях се предоставя и държавно финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *