събота, май 30Актуални новини от София

Туристическият министър: Натъкваме се на „иновативни“ нарушения по плажовете

Сигнализирали сме прокуратурата за нарушения по плажовете „Панорама“, „Кабакум-централен“ и „Обзор-мотела“, обяви пред журналисти в събота министърът на туризма Николина Ангелкова преди дискусията „За по-чист морски туризъм“.

Във връзка с това има ли нови нарушение по плажовете и какви са констатациите на министерството, Ангелкова заяви: „Става дума за стари нарушения, по които установяваме, че не се прави нищо по отстраняването им.“

„Знаете за плажовете „Панорама“ и „Кабакум-централен“. Това лято там се натъкваме на много „иновативни“ нарушения. И двата плажа бяха обявени за неохраняеми, има проведени търгове за отдаване под наем, има вече избрани изпълнители. За плажа „Панорама“ е избран стария изпълнител, но отказва да сключи договор, а същевременно използва плажа. Сигнализирали сме и прокуратурата, община Варна и РЗИ, за да могат да се премахнат обектите, както и „Морска администрация“, защото има нерегламентирано ползване на водни коридори“, обясни Ангелкова.

По думите й същият случай, само че с малко по-различен нюанс е на „Кабакум-централен“. „Старият наемател не отстъпва владението, независимо от сигналите, които се изпращали до общината и РЗИ, там също сме сигнализирали прокуратурата, защото има извършени незаконосъобразни действия. Съответно трябва да се предприемат мерки. Следим стриктно тези случаи“ добави тя.

„На плажа в с. Лозенец предстои да прекратим договора по взаимно съгласие с наемателя. Там се установи разминаване на кадастралните карти, предстои ново заснемане. Забранихме изграждане на заведения, предстои да прекратим договора от 1 октомври, защото е заложено, че до 30 септември нямаме право“, подчерта министърът на туризма.

„На плаж „Обзор-мотела“ също имаме ситуация, в която предишни наематели не дават възможност на новоизбраните такива да стъпят пълно в правата си. Сигнализирали сме прокуратурата“, допълни Ангелкова.

Безкомпромисни сме – проверките по Черноморието ще продължат по времето на целия активен летен сезон, каза още туристическият министър. „Като цяло нарушения, които срещаме, са свързани с недостатъчния брой спасители, съгласно изискванията по наредбите и закона“, обясни Ангелкова. „На плажа в Равда установихме допълнителни обекти, които не трябва да са там и съответно трябва ада бъдат премахнати. Сега ще проверим дали това се е случило, след последните ни предписания, ако не следва да наложим глоба и тяхното принудително премахване“, добави тя.

„Интересен случай установихме на Равда – на една част от плажа слагат табела за частна собственост, което отново е вид „иновация“. Това лято наблюдаваме на определени плажове по-различен тип нарушения от миналогодишните. Безкомпромисни сме, в момента колегите са непрекъснато по проверки, това ще продължи по времето на целия активен летен сезон. Сезираме и прокуратурата, МВР идват с нас на проверки“, каза още министърът на туризма

По думите й има невралгични точки, които всяко лято водят до определени проблеми. „Имаме отново сигнали за „Корал“ за нерегламентираното къмпингуване, кражба, нерегламентирано ползване на ток. Което прави въпроси за регулиране на къмпингуването изключително належащ“, поясни тя.

„В тази връзка вече сме сформирали и работната група работи. Срокът е най-късно до 31 август или най-късно до 15 септември да дадат предложения за това как ще се регламентират видовете къмпингуване, за да се включи в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма. Изискваме къмпингуването да се осъществява само в регламентирането за това места. За целта ще бъдат променени устройства на територии, за да може къмпингуването да има по-лек разрешителен режим за изграждане, за да се отговори на очакванията на хората,, които искат да упражняват този вид туризъм“, заяви Николина Ангелкова.

Изискваме задължително концесионерите да поставят табели, че дюните са защитена зона и никой няма право да плажува върху тях, обясни още министърът на туризма. Във връзка с проверка на Южния плаж в Несебар относно дюните, намиращи се там, Ангелова коментира: „Дюните са защитени. Изискваме задължително, съгласно Закона за защитените територии и Закона за околната среда, концесионерите да поставят табели, че дюните са защитена зона и върху тях никой няма право да плажува, да поставя чадъри, хавлии, да спира караваната, опъва палатката и т.н.“.

Министърът на туризма обясни, че сигурността е от основните приоритети на правителството. „Редица мерки са набелязани. Това лято около 970 служители са командировани по Черноморието. Само 700 по Южното Черноморие“, добави тя. „Миналата година съгласно инициативата на премиера Бойко Борисов бе създадено координационно звено, което продължава да работи и това лято. В него работят НАП, Агенция „Митници“, „Гранична полиция“, Министерство н туризма и др. контролни органи, за да се следи как се спазват законите по Черноморието. Нарушенията, които се установяват към този момент показват, че те са по-малко в сравнение от миналата година“, поясни Николина Ангелкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *